Tipy na hračky pre deti od 1 do 2 rokov

Výberom správnej hračky dokážeme v dieťati stimulovať dôležité schopnosti a zručnosti. Hračka nemá byť pre dieťa ani príliš zložitá ani priveľmi jednoduchá. Rozhodujúca je primeranosť detskej hračky k jeho vývinovému štádiu a prihliadať je potrebné k jeho záujmom. Len tak mu bude hra prinášať radosť a dieťa bude robiť pokroky.

Aké hračky sú vhodné pre ročné dieťa? 

Ak hľadáte tipy na darčeky pre dieťa vo veku od 1 do 2 rokov, máme pre Vás pár tipov z rôznych kategórií.

Ťahacie hračky

Deti vo veku jedného roka veľmi rady niečo ťahajú. Teší ich, keď daný predmet ide za nimi, alebo ho tlačia pred sebou. Zároveň sa učia chápať príčinu a dôsledok. Ako silno hračku potiahnem, tak rýchlo sa priblíži. Hračka môže byť na ťahanie na povrázku alebo doplnená pevnou tyčou na tlačenie. Väčšinou sa vyrábajú z dreva prípadne z kvalitného plastu. Niektoré majú kolieska opatrené gumou pre tichý chod. A niektoré sú práveže zámerne doplnené prvkami, ktoré pri pohybe vydávajú zvuky - a to deti ešte viac baví! :-)

 

Skladacie a stohovacie kocky

Deti v tomto veku milujú vkladanie predmetov do seba, alebo stavanie na seba do tvaru veží alebo pyramíd. Skvelo na to poslúžia skladacie kocky rôznych veľkostí, ktoré sa do seba ľahko zasúvajú alebo je možné ich stohovať na seba. Ukážte dieťaťu, ako stavať vežu. Postavená veža alebo pyramída z kociek môže byť častokrát vyššia ako dieťa, čo najmenších zaručene nadchne. No najväčšiu radosť bude mať drobec z búrania kociek. Kocky sú najčastejšie z tvrdého kartónu, ktorý je dostatočne pevný, no zároveň sú kocky bezpečné - veľké a ľahké, takže si dieťa nemôže pri hre ublížiť.

Pre deti od 12 mesiacov odporúčame tieto skladacie kocky:

A pre deti od 18 mesiacov sú skvelou voľbou tieto kartónové kocky:

Guľôčkové dráhy a drevené závodné dráhy s autíčkami

Tak toto je pre deti fascinujúca zábava. Sami budete prekvapení, akú radosť z hry a koľko vydržia deti pri guľôčkovej dráhe alebo dráhe s autíčkami. Očami budú sledovať guľôčku alebo autíčko až kým príde dole, pričom budú trénovať očný sval. A len čo zbehne dole, budú sa rýchlo snažiť uchopiť predmet malými rúčkami a tak trénovať jemnú motoriku. Hračky sú bezpečné pre daný vek a vhodné primerane schopnosti uchopiť predmet - guľôčky už od 10 mesiacov, autíčka od 18 mesiacov.

Stavebnice s veľkými dielikmi

Jemnú motoriku a úchop si deti precvičia pomocou stavebníc s veľkými dielikmi, ktoré sa dajú spájať. Dieliky sú dostatočne veľké, aby sa dali uchopiť a aby boli pre dieťa bezpečné pri snahe vložiť do úst (veď všetko treba ochutnať :) ).

 

Nasúvacie hračky

Keďže hračka nemá byť pre deti ani priveľmi jednoduchá, vo veku jedného roka môžete začať aj s jednoduchými nasúvacími hračkami, ktorých cieľom je vyskladať dieliky na podstavec s kolíkmi. Náš tip je krásna drevená hračka s veľkými drevenými dielikmi vhodná pre deti už od 10 mesiacov. Kombinácia pekne spracovanej hračky a motívu prírody, lesa, vtáčikov sa firme Classic World naozaj dokonale podarila.

Podobná hračka tiež s prírodným motívom tentokrát záhradky a kvietkov je rovnako určená deťom od 10 mesiacov.

A pekné nasúvacie hračky sú aj s motívmi sovy, leva a žabky. Sú to všetko drevené hračky určené pre deti od 18 mesiacov, s ktorými pri nasúvaní na drevenú tyčku trénujú koordináciu oko-ruka, jemnú motoriku, ale aj logiku a priestorovú predstavivosť. CW5107

Drevené kocky - klasika

No a nesmieme zabudnúť na klasiku. Obľúbené kocky z dreva patria do detskej izby už veľa generácií pre svoju jednoduchosť a príjemný prírodný materiál. Zabavia deti znova a znova na hodiny. Deti milujú stavať hrady a veže z drevených kociek. V tomto veku už dieťa dokáže postaviť kocky na seba a najväčšiu radosť bude mať predsa z ich búrania. Overený darček pre dieťa vo veku 1 roka. Dostupné sú rôzne druhy, napr. kocky s boxom s vkladacím otvorom tzv. sortovačom, alebo stavebnicové kocky s motívom mesta.

Puzzle s úchytkami

S vkladacím puzzle, ktoré je skvelé na jemnú motoriku, môžete zoznámiť už ročné dieťa. Vďaka väčším úchytkám dokáže dielik výborne uchopiť do rúk. Ako prvé puzzle s veľkými úchytkami sú vhodné niektoré z nasledujúcich. Podľa zvolenej témy ich môžete využiť ako edukačnú hračku na rozoznávanie a pomenovávanie zvieratiek, dopravných prostriedkov či druhov ovocia.

Postupne pre deti od 18 mesiacov môžeme pridať aj zložitejšie puzzle s úchytkami na poskladanie zvieratka z viacerých dielikov, čo potrápi logiku, predstavivosť a priestorové vnímanie dieťaťa.

Puzzle pre najmenších

A pre deti, ktoré už nepotrebujú úchytky, zvyčajne od 18 mesiacov, je náš tip na darček takéto puzzle s veľkými dielikmi od už spomínanej značky Classic World. Je dostupné vo viacerých motívoch a obsahuje 6 obrázkov z danej témy. Náročnosť je primeraná odporúčanému veku. Skladanie dielikov puzzle je skvelé na jemnú motoriku a predstavivosť.

Textilné bábiky

Na záver musím spomenúť aj textilné bábiky so zapínaním, ktoré v tomto veku poslúžia ako "mojkadlo", ale neskôr si s nimi deti precvičia jemnú motoriku a praktické zručnosti s rôznymi patentkami, zipsami, gombíkmi, šnurovaním. Pre väčšie deti je to neoceniteľná pomôcka k praktickému zvládnutiu v bežnom živote.

Ako vidíte, na výber je skutočne veľa hračiek pre ročné či 18 mesačné deti. Deti rady experimentujú a skúšajú nové hračky. Správna hračka ho povzbudí k objavovaniu tých schopností a zručností, ktorých nadobúdanie zodpovedá práve prebiehajúcemu vývojovému štádiu. Sledujte svoje dieťa, ako napreduje a ponúknite mu vhodnú hračku. A vôbec nemusí byť drahá, ba poslúžiť môžu aj predmety z domácnosti. Dôležité je, aby ho hračka zaujala a hra bavila.