Aké hračky využiť na učenie písmen a abecedy?

Aj pri spoznávaní písmen a učení abecedy platí, že najlepšie to deťom ide hravou a zábavnou formou. Aké hračky a hry vám v tom môžu pomôcť?

Aký je vhodný vek na učenie písmen abecedy?

Vhodný vek detí na učenie písmen abecedy sa líši v závislosti od dieťaťa a jeho vývoja. Zvyčajne však deti začínajú prejavovať záujem o učenie písmen a abecedy okolo 3 rokov. Vo veku štyroch rokov má väčšina detí základné vedomosti o abecede a dokáže rozpoznať mnohé písmená.

Je dôležité poznamenať, že každé dieťa je iné a niektoré sa môže písmená abecedy naučiť skôr alebo neskôr ako iné. Je tiež potrebné si uvedomiť, že učenie sa písmen abecedy je len jedným z krokov v procese učenia sa čítať a písať. Deti sa budú musieť naučiť aj hlásky písmen, rozpoznávanie slov a porozumenie.

Aké hračky sú vhodné pre deti na spoznávanie písmen a učenie abecedy?

Existuje niekoľko typov hračiek, ktoré môžu byť pre deti prospešné pri zoznamovaní sa s písmenami a učení abecedy. Vždy je dobré mať na pamäti, že každé dieťa sa učí inak a je dôležité nájsť spôsob, ktorý mu najlepšie vyhovuje. Kombinácia rôznych typov hračiek môže byť skvelým spôsobom, ako pomôcť deťom naučiť sa abecedu interaktívnym a zábavným spôsobom. Niektoré z obľúbených druhov hračiek sú napríklad:

Abecedné puzzle: Tieto puzzle bývajú najčastejšie vkladacie drevené písmená. Písmená abecedy sú farebné a veľké, aby boli bezpečné a dali sa ľahko uchopiť. Deti môžu pracovať na priraďovaní písmen k známym predmetom a vytvárať slová a vety. Sú vhodné od 2-3 rokov. V ponuke máme aj kreatívny variant abecedného puzzle s pečiatkami

 Vkladacie písmená - pečiatky

Magnetické písmená: Písmená s magnetmi sú ďalšia skvelá pomôcka na zábavnú hru či už si sadnete k magnetickej tabuli alebo budete písmenká umiestňovať v kuchyni na chladničke. Vytvárajte jednoduché slová a hláskujte ich.

Abecedné kartičky: Sú to kartičky, ktoré zobrazujú k písmenu aj príslušný obrázok. Môžu sa používať na to, aby sa deti naučili rozpoznávať a spájať písmená s predmetmi alebo slovami. V našej ponuke nájdete aj drevené kartičky s anglickou abecedou. Pre väčšie deti v školskom veku a s písmenkami slovenskej abecedy sú skvelé kartičky vzdelávacej hry Písanie a mazanie, na ktorých sa deti kreslením po predlohe naučia správne tvary písmen.

Knihy s abecedou: Môžu to byť knihy s ilustráciami a jednoduchými slovami, ktoré sa začínajú na každé písmeno abecedy. Výborná je interaktívna kniha z edície Kúzelné čítanie Moje prvé písmenká

Kocky s abecedou: Sú to drevené bloky, na ktorých sú vytlačené písmená abecedy. Kocky deti obľubujú a sú skvelým spôsobom, ako sa deti pri hre môžu naučiť identifikovať a priraďovať písmená.

Logické hry s abecedou: Ide o inovatívne hlavolamy - logické hry, pri ktorých dieťa z jednotlivých dielikov poskladá podľa predlohy písmeno.

 

Ako naučiť dieťa rozpoznávať písmená zábavnou formou?

Jedným zo spôsobov, ako zábavnou formou naučiť dieťa rozpoznávať písmená, je využívanie interaktívnych hier a aktivít. Môžete napríklad použiť kartičky s obrázkami predmetov, ktoré sa začínajú na určité písmeno, a nechať dieťa priradiť obrázok k správnemu písmenu. Ďalšou zábavnou aktivitou je použitie magnetických písmen na chladničke alebo tabuli a nechajte dieťa hláskovať jednoduché slová. Okrem toho môžete z poznávania písmen urobiť pátraciu akciu tak, že po celom dome ukryjete drevené písmená abecedy a dieťa ich nájde a priradí k tabuľke s písmenami. Ďalším zábavným spôsobom, ako učiť rozpoznávanie písmen, je použiť kinestetický prístup a nechať dieťa vytvárať písmená z kinetického piesku alebo poskladať tvar písmena z drevených kociek.

Kinetický piesok s písmenami a číslicami

Všetky hry sa dajú prispôsobiť úrovni dieťaťa a môžu sa hrať individuálne alebo v skupine. Je dôležité, aby bol proces učenia pre dieťa zábavný a interaktívny, pretože mu to pomôže lepšie si zapamätať informácie a bude to pre neho príjemnejšie.

Autor: Rozumné hračky.sk