Všetko o kinetickom piesku

Kinetický piesok je čarovný materiál. Má schopnosť človeka zaujať, pritiahnuť ako magnet. Piesok priťahuje deti a dospelých svojou nestálosťou. Piesok môže mať akýkoľvek tvar. Hra s kinetickým pieskom prináša zábavu a radosť do duše dieťaťa a zároveň prispieva k jeho rozvoju. Kto z nás sa v detstve nerád hrabal celé hodiny na pieskovisku?
Kinetický piesok s formičkami ABECEDA

Čo je kinetický piesok?

Kinetický piesok je zábavná senzorická kreatívna hračka, ktorá má kúzelné vlastnosti vďaka svojmu jedinečnému zloženiu. Môžete sa stretnúť aj s pomenovaním tekutý piesok alebo kinetická plastelína, či anglickým kinetic sand.

Aké je zloženie kinetického piesku?

Kinetický piesok je vyrobený z 98% jemnozrnného čistého prírodného piesku kombinovaného s 2% dimetikónu (netoxický syntetický polymér). Zmes vytvára tvarovateľnú pevnú hmotu, ktorá dokáže udržať vytvarovaný tvar na krátku dobu. Keď sa kinetický piesok nechá sám, nakoniec sa zrúti späť do voľnej piesočnatej zmesi. Táto vlastnosť umožňuje opakované použitie kinetického piesku.

Je kinetický piesok zdravotne nezávadný?

Piesok je absolútne zdravotne nezávadný, má antibakteriálne vlastnosti a neobsahuje toxické látkyAj keď kinetický piesok človeka neotrávi, ak ho zje, predstavuje nebezpečenstvo udusenia, preto sa hra s ním odporúča deťom od 3 rokov. Inými slovami, aj keď je kinetický piesok bezpečný a neobsahuje škodlivé zložky, nie je určený na konzumáciu a malé deti by s ním mali manipulovať len pod dohľadom dospelých.

Aké vlastnosti má kinetický piesok?

Polymérne materiály a kremeň poskytujú viskozitu potrebnú na modelovanie, na jednej strane je kinetický piesok plastický a na druhej strane je tekutý.

  • je veľmi príjemný na dotyk,
  • ľahko sa tvaruje,
  • pri modelovaní sa nedrolí,
  • nezostáva na rukách ani na pracovnej ploche,
  • je ekologický, hygienický, netoxický,
  • nie je mastný, nelepí sa,
  • je zmývateľný vodou
  • je určený na opakované použitie

Čo prináša deťom hra s tekutým kinetickým pieskom?

Pri hrách s pieskom sa rozvíjajú všetky kognitívne funkcie (vnímanie, pozornosť, pamäť, myslenie), reč a motorika. Keď sa ho dieťa dotkne, piesok sa „pohne, ožije“. Kinetický piesok sa skladá z malých kremičitých zrniek, s ktorými sa aktivujú citlivé body na končekoch prstov a nervové zakončenia na dlaniach, čím sa stimulujú rečové oblasti v mozgovej kôre. Kinetický piesok rozvíja jemnú motoriku, zmyslové vnímanie a kreativitu. 

Počuli ste už o pieskovej terapii?

Hra s kinetickým pieskom má na dieťa terapeutický a relaxačný účinok. Zmierňuje stres, pomáha sústrediť sa a byť v pokoji. Dieťa z piesku niečo postaví, môže to zničiť a znovu postaviť. Nemusí sa báť hodnotenia, pretože zničená vec sa dá nahradiť novou. S kinetickým pieskom môžu pracovať aj tie deti, ktoré nemajú umelecké nadanie, alebo odmietajú kresliť.

Terapeutický účinok hry s pieskom si prvýkrát všimol švajčiarsky psychológ Carl Gustav Jung. Pri hre s pieskom si ani nevšimnete, ako bolestivé myšlienky náhle zmiznú a objaví sa pokoj v duši. Z ezoterického pohľadu sa dá povedať, že každého, kto sa ho dotkne, napĺňa energiou, úspešne absorbuje negatívnu energiu a premieňa agresiu na pozitívne náboje.

Pre koho je modelovanie s kinetickým pieskom vhodné?

Vzhľadom na vyššie uvedené pre všetkých od detí vo veku od 3 rokov až po seniorov. Použiteľný je ako v domácnosti, tak aj v škole či materskej škole alebo uplatnenie nájde dokonca aj v domove seniorov.

Čo budem potrebovať? Aký kinetický piesok si vybrať? Ktorý je najlepší kinetický piesok?

Kinetický piesok je dostupný samostatne ako modelovacia hmota v rôznych hmotnostiach od 500 g až po 5 kg. Samozrejme, čím viac ho máte, tým viac z neho vymodelujete.
Ak preferujete naturálny prirodzený vzhľad piesku, vyberte si kinetický piesok v prírodnej farbe alebo rôzne zafarbený pre pestré výtvory.
Pre jednoduché tvorenie sú - podobne ako pri klasickom piesku - vhodné a odporúčame formičky na kinetický piesok, z ktorých si vyberiete obľúbený motív pre Vášho chlapca či dievčatko. Využiť môžete aj vlastné formičky na piesok, ktoré už máte doma.
Praktické sú nádoby na kinetický piesok, čiže vaničky, z ktorých sa piesok nedostane mimo a ktoré sa dajú ľahko premiestniť. Dieťa tak môže mať pieskovisko na stole a po hre sa nádoba aj s pieskom jednoducho odloží a je upratané. Podobnou možnosťou sú nafukovacie PVC pieskoviská, ktoré sú navyše skladné. 
Všetko uvedené - teda piesok, formičky aj nádobu - obsahujú viaceré sady s pieskoviskom. Za nás je práve sada kinetického piesku najlepšia voľba. Ak vás to chytí, môžete si dokúpiť samostatný piesok vo väčšom množstve alebo iné farby.
 
Kinetický piesok s pieskoviskom a formičkami číslice

Aké sú naše skúsenosti s kinetickým pieskom.

Za nás len dobré. Takto sme sa hrali s kinetickým pieskom my:

<<Video>>

A aké sú vaše skúsenosti s kinetickým pieskom? Budeme radi, ak sa s nami o ne podelíte. Vaše recenzie na kinetický piesok od nás, pomôžu ostatným pri výbere.

Naše tipy na záver

  • Spolu s vašimi deťmi si pri spoločnom hraní vymýšľajte rôzne príbehy, ktorými rozvíjate reč a fantáziu.
  • Použite formičky s abecedou na spoznávanie písmen abecedy alebo formičky s číslicami na zoznamovanie sa s číslami či precvičovanie jednoduchej matematiky.
  • Dieťa sa tvorením z piesku vie zbaviť napätia a úzkosti. Keď sa dieťa uvoľní, popri hre s pieskom môžete riešiť aj rôzne problémové myšlienky a témy.